dijous, 8 de desembre del 2011

La civilització romana



LA CIVILITZACIÓ ROMANA
Períodes històrics

Les etapes de la història de Roma són tres:
-La monarquia(753 aC- 509 aC)
-La república(509 aC- 27 aC)
-L'imperi(27 aC- 476 dC)



Cultura

La cultura romana va ser el resultat d'un important intercanvi entre civilitzacions diferents: la cultura grega i les cultures desenvolupades a Orient. També va contribuir l'ús del llatí com a llengua comuna per tota Roma.

Societat
Per a la societat romana, no tots els éssers humans eren iguals sinó que es considerava que hi havia éssers inferiors els quals podien ser utilitzats com a instruments de treball.
Hi havien dos grups socials molt diferents, les lliures i les no lliures.
Dins de les classes lliures hi havien:
-Els patricis,que eren membres del grup social més privilegiat. 
-Els plebeus, que eren un grup més nombrós que els patricis i que constituïen la classe mitjana i la classe baixa dels homes i dones lliures. 
Dins de les classes no lliure hi havien:
-Els esclaus,que constituïen la base econòmica de l’imperi Romà. 
-Els lliberts, que eren antics esclaus que havien aconseguit la seva llibertat mitjançant el pagament d’importants quantitats.

Els romans van fundar diverses ciutats arreu d’Europa amb la intenció d’acollir els exèrcits que garantien el poder de Roma.
A l'imperi romà  hi havia dos tipus de ciutats: les colònies,i els municipis.


Economia
L'economia romana es fonamentava en una societat agrícola i esclavista. La majoria dels habitants vivien al camp, on conreaven la terra i tenien cura del bestiar. 
L'economia estava basada en el sistema de producció que es nodria de l'activitat dels esclaus adquirits que generaven un comerç molt dinàmic en mercats als quals acudien els traficants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada